Jak zrobić szparagi? Nigdy wcześniej nie jadłam szparagów i to był mój błąd. Poniższa szparagowa inicjatywa to wielki test. Wyszły bombowe! Aż obśliniłam całą klawiaturę pisząc ten post 🙂
Zazwyczaj jest tak, że widzisz coś na targu albo w gazecie w artykule o trendach na wiosnę i lato. Widzisz szparagi i nie wiesz,nawet, jak smakują. Nie wiesz, bo omijasz to, co nieznane, szerokim łukiem. Boisz się próbować, boisz się, że nie będziesz umiała je przygotować.
Jak dobrze to znam!
Jak zrobić szparagi? Można je na przykład upiec w cieście francuskim.
Potrzebujesz:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego (made by Biedronka)
- szparagi zielone
- sopocka / szwardzwaldzka z Lidla
- ser żółty
- jajko
- mozzarella (do posypania po upieczeniu)
Sposób ich składania jest banalny, bo można to wszystko jakoś ,,zwinąć razem” i zapiec (ciasto, szynka, ser, szparagi i zawijamy), albo, jak na zdjęciach, pobawić się w ,,więzy miłości” i coś tu ponacinać, tu podłożyć, tam skleić… A w skrócie to kwadrat ciasta ponacinałam z prawej i z lewej strony i naprzemiennie układałam na szparagach.Posmarowałam zmiksowanym [skłóconym, czy jak to się tam mówi…] jajkiem.
Piekły się chyba w 220 stopniach z termoobiegiem, 12 minut około. A tak naprawdę to muszą być ,,na oko”, czyli wyrośnięte i smakowicie przypieczone.
Sprawdź inne przepisy!